logo

 

facebook

Kontakt

PGD Hotinja vas

Hotinjska cesta 127
2312 Orehova vas

Tel: 040 506 120


KLIC V SILI

112


110 let društva

1905 - 2015 110 let

plakat m

 

 

O društvu

Prostovoljna požarna bramba Hotinja vas je bila ustanovljena 24. aprila 1905. Še istega leta, 27. avgusta je bila na prireditvi pred 2000 ljudmi predana svojemu namenu prva ročna brizgalna kupljena na Dunaju. Največja posebnost novoustanovljenega društva je bila, da se je poveljevalo v slovenskem jeziku, kar za tiste čase ni bilo običajno.

Leto 1931 je bilo prelomno v delovanju društva, saj je takrat prvič zabrnel motor nove brizgalne Renault 445. To je seveda bila neprecenljiva pridobitev in hkrati začetek razvoja društva na tehničnem področju.

Že leta 1935 so člani društva pripeljali novo pridobitev. To je bil avtomobil Daimler, ki so ga člani sami predelali v gasilsko vozilo. Kako dobro so opravili svoje delo nam kaže podatek, da je avtomobil svojemu namenu služil do leta 1959.

Povojno obdobje je društvo končalo brez vsake opreme. Veliko jo je bilo uničene, ostalo so uporabili partizani ali okupatorji. Društvo je dejansko začelo zopet iz nič. Prva pridobitev je bila leta 1949, ko so člani kupili novo motorno brizgalno DKW 800 z gasilsko prikolico in vso opremo.

Nova prelomnica v delovanju društva je leto 1955. Takrat so člani na lokaciji, kjer je društvo še zdaj adaptirali in dogradili staro poslopje in zrasel je prvi pravi gasilski dom z dvema garažama. Že v naslednjem letu pa je zraven zrasel še gasilski stolp z gasilsko sireno.

Leta 1960 smo končno dočakali novo gasilsko vozilo TAM Pionir. Iz kupljenih delov so ga člani sestavili sami, izdelali pa so tudi karoserijo vozila.

Nova motorna brizgalna Rosenbauer je bila nabavljena leta 1967. Leta 1972 pa je v garažo pripeljal novi gasilski avtomobil Ford.

Leta 1980 se člani društva veselijo na otvoritvi novega gasilskega doma. Delo so trajala kar šest let. Na otvoritvi je bila podpisana tudi izjava o pobratenju s PGD Fram in PGD Hrvatini. V garaži pa je svoj prostor našlo prvo moderno kombinirano vozilo TAM 125 T10. Novo orodno vozilo Ford smo v garažo postavili leta 1993, skupaj z motorno črpalko Ziegler 500, v naslednjem letu pa še motorno brizgalno Ziegler 800.

Leto 2000 je prineslo novo veliko pridobitev, saj smo nabavili novo sodobno kombinirano vozilo MAN GVC 16/25

100. obletnico je društvo praznovalo leta 2005. Ob tej priložnosti je zrasla nova zgradba z dvema garažama in orodiščem, nabavljeno je bilo vozilo GVM-1 WV Transporter 2,5 TDI za prevoz moštva. Ob tej priložnosti smo uredili vse prostore v gasilskem domu ter na novo asfaltirali dvorišče in uredili parkirišče.

Ob praznovanju 105. obletnice smo znova v društvo pripeljali veliko pridobitev. Tokrat je v garaže pripeljal novi gasilski avtomobil. Vozilo Iveco Daily GVV-1 s popolnoma novo opremo in visokotlačno črpalko Ziegler in kar 800 l vode. Poskrbljeno pa je bilo tudi za nabavo novih zaščitnih oblek, škornjev in čelad.

V letu 2015 praznujemo 110. obletnico obstoja. Tokrat smo za spremembo zopet dali poudarek na ureditvi gasilskega doma. Nova izolacijska fasada na stolpu in zgradbi doma, urejene garaže, nove nabave zaščitne in gasilske opreme. Uredili smo tudi vaški ribnik in obnovili otok na njem. Slavnosti prireditvi pa zopet sledi velika veselica.

V svojem celotnem delovanju je društvo dajalo velik poudarek na izobraževanju in usposabljanju svojih članov. Člani, članice in veterani pa so dosegli tudi velike uspehe na tekmovanjih GZ in regije s prvimi mesti in nekajkratnim vidnimi uspehi na državnih tekmovanjih.

Sedež PGD Hotinja vas je na Hotinjski cesti 127 v Hotinji vasi. Deluje v občini Hoče-Slivnica. Požarni rajon društva obsega vasi Hotinja vas, Orehova vas, Livnica, Radizel in Čreta, ki so povezne v dve krajevni skupnosti in sicer KS Orehova-Hotinja vas in KS Slivnica.

Statistični podatki društva v letu 2015

Kategorija III
Leto ustanovitve 1905
Št. vseh članov 124
Št. operativnih članov 32
Št. pionirjev in mladincev 17
Št. žensk gasilk 21
Št. veteranov 29
Predsednik Boštjan Horvat
Poveljnik Aleš Serdinšek
Vozila in druga oprema GVC-1, GVV-1, GVM-1
Povprečno št. intervencij letno 19